Det finnes kun èn sannhet, og det er din egen...

Det finnes kun èn sannhet, og det er din egen... -Lena Ranahag

Om meg

Bildet mitt
Ringsaker, Hedmark, Norway
Mor,kone,forfatterspire,alternativt tenkende,medium,kanaliserer, husrens og hobbymaler. Er i mitt ess, om jeg kan uttrykke meg kreativt på noe vis...

torsdag 28. januar 2010

Hvordan boken ble til...

Allerede da jeg var en 14-15 år, tenkte jeg at en dag skal jeg skrive en bok... Samme tanken hadde jeg mange ganger etter det. Men jeg gjorde ikke noe forsøk på det. Hvor tanken egentlig kom fra, har jeg begynt å lure litt på? For det var liksom ikke sånn at jeg gikk med en stor  drøm om å bli forfatter heller... På skolen var jeg glad i å skrive stil, men oppnådde bare sånn helt greie karakterer på dem. Jeg hadde lite skrivefeil, og historiene var tålelig gode. Hadde jo lagt all min flid i dem, så det var litt skuffende. På gymnaset spurte jeg tilslutt, om hvorfor ikke karakterene ble bedre... Jo, det var fordi stilene mine var for lik en ukebladsnovelle! Jeg ble litt overraska, og lurte på hvorfor det var feil??? Var ikke det heller et bevis på at den var bra?? Selv opplevde jeg det som et kompeliment, og forvirrelsen var total... ;-)
Det skulle enda gå mange år, før jeg satte meg ned for å starte på en bok. Men en dag bestemte jeg meg, for at nå var tiden inne til å prøve. Men hva slags sjanger skulle jeg velge? Bestemte meg for krim, og "Proffen" dukket raskt opp... Begynte da å skrive om en fotballproff, som var bosatt i England. Etterhvert som jeg skrev, dukket den ene ideen opp, etter den andre. La den vekk i lange perioder, og skrev som en gal i andre... Plukket opp ideer i mitt eget liv, og brukte en del av det i boken. Mannen min var også til god hjelp i ide utviklingen, og i det hele tatt var det ganske så morsomt iblandt!! :-)) Jeg følte at jeg måtte skrive det i en litt annen vinkel, enn fra en etterforskers ståsted, for det hadde jeg jo ingen peiling på. Så ironisk nok, ble det fra morderens istedet! ;-)
Etterhvert begynte jeg å ane et visst potensiale i boken. Og en eldre mann, fikk overtalt meg til å la han lese den! Jeg var grusomt spent på hva han ville si... Dagen etter kom svaret: – Nå er jeg SUR på deg nå! Jeg ble helt perpleks, og lurte på hvorfor... – Jo, det var fordi jeg hadde tatt nattesøvnen hans! ;-) Han hadde ikke klart å legge den vekk, og hadde lest til klokka 4 om natta. Så lurte han på hvordan hjernen min fungerte, som kunne komme på et sånt plott!! Og jeg måtte love han å sende den til et forlag, for denne ville bli gitt ut, det følte han seg bombesikker på!
Jeg valgte meg ut en venninne, og et par til. Og tilbakemeldingene var omtrent det samme! :-)
Jeg valgte meg ut Cappelen, og sendte den til dem. De returnerte ikke manus sto det... Og det kosta meg 300 kr, og sende den. Noen uker etterpå, fikk jeg alt returnert, med et hyggelig brev, og oppfordring om å sende det til et annet forlag. For boken var bra, men passet dessverre ikke inn i deres utgivelsesplaner... Da sendte jeg det til Juritsen forlag, og fikk et like hyggelig brev der, med samme oppfordring... Det sa seg selv, at det begynte å bli dyrt å sende det att og fram, så boken ble lagt vekk... Helt ærlig, så tror jeg noen av historiene mine, var litt for sterke for utgivelse på det punktet... Men tidene forandrer seg...
Akkurat hva som gjorde at jeg i 2009, fikk tanken om å prøve på nytt, beholder jeg for meg selv! ;-)
Men jeg fikk gubben til å rigge opp den gamle maskina, så jeg kunne hente ut manuset. Leste gjennom det på nytt, og lekte med tanken på å gi det ut på Licentia forlaget. Samtidig sendte jeg det til Forlaget Norske bøker. Der ville jeg iallfall få en konsulent uttalelse! Og det var et nåløye du måtte igjennom! Litt mer stas, enn å gi ut selv! :-)
På bare noen dager, var alt på plass! Facebook var en flott kanal til dette! Her fant jeg både illustratør, Hilde Amdal Arnesen , http://www.hildesgalleri.com/ og en frivillig korrekturleser, Evelyn Rudi. Tusen takk til begge! Jeg opprettet en hjemmeside, hvor jeg under sterk tvil, la ut noen kapitler av boka. Men det var suksess, og tilbakemeldingene uteble ikke! Nå ville folk lese resten! Facebook gruppe ble opprettet, og har nå nesten 450 medlemmer. (Jeg visste jo at ikke alle disse ville komme til å kjøpe den, noen melder seg jo helt ukritisk inn i alle grupper ( meg selv inkludert ;-) ). Så hvor mange som har kjøpt den aner jeg ikke. Men selv har jeg solgt over 200 bøker.)
Like før jeg skulle sende det til Licentia, kom det mail fra Norske bøker. Tilbakemeldingen var super, og de ville gjerne gi ut boken! Jubelen sto i taket, kontrakt ble skrevet og et par uker etter fikk de manus. De skulle jo være bedre på markedsføring, så jeg skulle slippe alt selv...
Har jo ærlig talt lurt litt på hvilket svar jeg ville ha fått fra de litt større nå? Men da ville det neppe ha blitt bok til jul heller... Under 2 måneder gikk det, og boken kom ut 14 dager før jul! Dette gjorde et stort mersalg, da folk brukte den som julegaver! :-))
Da folk hadde lest, var første spørsmålet, NÅR kommer bok nummer 2? Jeg trodde jeg hadde brent alt kruttet, men begynte på bok nummer 2... Og fant fort ut, at det hadde jeg ikke! ;-) Det var ment til å være en enkeltstående bok, men etter en del sider, oppdaget jeg at jeg holdt på med en oppfølger! Det var aldri meningen! ;-)) Men da kom plutselig ideene på rams... Og ting som kanskje hang litt i løse tråder i nummer 1, kunne besvares i nummer 2... Jeg gidder ikke stresse, den kommer når den kommer... Om den kommer... ;-) Time will show! :-)    

6 kommentarer:

 1. Venter i spenning på den første jeg .. :o)

  Jeg har også gått med lysten til å skrive bøker .. men jammen roter jeg så fælt i livet mitt at jeg aldri får ro til å tenke ut hva jeg skal skrive om engang. Mange har sagt at jeg skriver godt og oppfordret meg til å satse på bokskriving - men jeg har ikke helt hatt troen på meg selv og så var det det med tid og anledning .. Det er vel en prioriteringssak sikkert - håper i alle fall å kunne forsøke en eller annen gang .. :o)

  Jeg fikk alltid følgende anmerkninger på mine norsk-stiler; klisjè - klisjè - klisjè ... I ettertid har jeg spurt meg om hva som er så galt med klisjèer .. de brukes jo av alle alltid ..

  Ha en fortsatt fin torsdag - i dag blir det å se på FEM .. :o)

  Klem!

  PS - har du vært innom Gro's kosehjem - hun hadde husrensing hjemme hos seg for et par dager siden .. og har lagt ut før-bilde fra soverommet sitt .. spennende ..

  SvarSlett
 2. Ja, jeg så det du hadde skrevet på Kalimera! :-)) Hadde du bestilt rett fra meg, hadde du hatt den nå... Haugen bok, må jo bestille den selv, og muligens må den trykkes og ? De er kjappe, men ikke kjappere enn meg... ;-)
  Skjønner hva du mener, for jeg føler det sånn jeg og. Og det er vanskelig å finne ro nok til det og. Skjer noe rundt en hele tida!
  Jeg prøver å være litt forsiktig med klisjeer, men av og til er det jo det som passer best! ;-) Skal se om jeg får med meg Ghost whisper i dag ihvertfall. Men serien begynte å skuffe en del i forrige sesong. Til og begynne med framstilte den ånder på en fin måte, men så ble de jo rene monsterne etterhvert. Det solgte sikker bedre! :-PP
  Må få smetta innom sida hennes tydeligvis ! Rensa et uthus selv i dag... ;-)
  Ha en flott kveld! Klem

  SvarSlett
 3. Hei!!
  Herlig innlegg om hvordan en bok ser dagens lys - i bokformat!! Jeg kjenner meg godt igjen! Sååå hyggelig at du fant veien til min blogg - og jeg ser jo at vi har mange felles interesser! Spennende! Veldig hyggelig at du la deg til som følger hos meg, det gjør jeg mer enn gjerne hos deg også! Ha en flott torsdagskveld! Klem, Liv Hege

  SvarSlett
 4. Hei! Takk for det! Alltid okay å sette litt ord på det man tenker! :-) Fikk tips av Torilpia, så det var lett å finne deg! ;-) Ja, jeg så det, at det var ganske sammenfallende interesser vi har! Moro! Ha en flott kveld videre du også! :-) Klem

  SvarSlett
 5. Spennende å lese litt om hvordan boken din ble til. Jeg har fått boken i posten, har allerede startet å lese og håper på å få blogget om den om ikke så veldig lenge. Det er også veldig spennende å lese om det du skriver om det alternative :) Jeg er også veldig interessert i temaet. Keep up the good blog-work ;)

  SvarSlett
 6. Tusen takk! Hyggelig å høre! :-))
  Må si jeg er spent på hva du vil synes! :-)
  Ha en riktig fin kveld videre! :-)

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails